Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

16. 8. 2011


3col_lg_cowboy_riding_horse---kopie.jpg

 
 
 
Westernové ježdění je styl jízdy na koni, který má své kořeny v Americe, kde ho údajně zavedli Španělé. Vyvinul se z farmaření či válečných jízd a postupem času byl téměř dokonale přizpůsoben podmínkám na západoamerických rančích, kde se s anglickým stylem skoro nesetkáte. Kovbojové se mnohdy potřebujou pohybovat v nerovných a horských terénech svého pozemku a bez těchto koní by se na určená místa jen těžko dostali. Vzhledem k nutnosti ovládat koně jednou rukou (přítomnost lasa v druhé) koně reagují i na mírný tlak otěží na krku. Díky tomu nejsou nutné otěže zkrácené na minimum a kovbojové je nechávají dostatečně dlouhé a prověšené. Jezddci dávají svým svěřencům více volnosti a možnosti rozhodnout se. Stejně tak jim zůstaly z velké části jejich přirozené instinkty. Koně většinou reagují na velmi jemné pobídky.
 
Rozdíl mezi westernovým a anglickým stylem je obrovský. Někteří by si mohly myslet, že pouze ve výstroji, ale není tomu tak. Zatímco anglie dbá především na preciznost, provedení a také na to, aby 'kůň vypadal hezky' (nepřirozené sbalení hlavy,...) Někteří by mohly říct, že anglický styl je někdy zbytečně upjatý. Namísto toho koně ve westernu mají krk téměř vodorovný a kontakt s hubou je skoro minimální. Ale rozhodně je to pouze zlomeček rozdílností.
 
Ne každé plemeno se přímo hodí pro tento styl. Nejosvědčenějšími se stala americká plemena jako quarter horse, appaloosa či paint horse. Pro ostatní teplokrevná/plnokrevná/chladnokrevná plemena ale rozhodně není tento styl tabu. Pouze jeho jezdci musí počítat s obrovskou konkurencí na vyšších závodech.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář